organiseert het MarketingTroonrede event samen met

De MarketingTroonrede 2018

Menselijke maat in disruptieve tijden.

 

Winnaar PIM literatuurprijs 2017 Rob Beltman sprak op 25 september de MarketingTroonrede 2018 uit

Blog, sfeer impressie MarketingTroonrede event & MarketingTroonrede 2018 staan online

 

Door Gijs Molsbergen

In de wapenzaal van Kasteel Nyenrode werd dinsdag 25 september de MarketingTroonrede 2018 uitgesproken door Rob Beltman, marketing director van de Jaarbeurs en tevens auteur van het boek ‘De marketingorganisatie van de toekomst’. Zo’n dikke 40 mensen luisterden naar de troonrede, opgevolgd met een reflectie door marketingstrateeg Prof Dr Henry Robben.

De marketingtroonrede (hier te lezen) is een moment van zelfreflectie voor marketeers. Een moment om uit de dagelijkse sleur te stappen en de veranderende rol van de marketeer en het vakgebied te duiden. Want het is in deze tijd makkelijk om ‘te verdwalen in de grote complexiteit van markten die grillig meebewegen met geopolitieke, economische en technologische schokken’, zo leest de troonrede.

Een belangrijk en terugkerend element binnen de troonrede is dat de marketeer van nu de ‘verbindende schakel moet zijn die het DNA van de organisatie via merkwaarden en klantbeleving tot leven kust’. Het belang van deze marketeer die verbinding zoekt kwam ook na de troonrede regelmatig ter sprake. Onder andere tijdens het lagerhuis debat dat tussen de aanwezigen georganiseerd werd, waarbij er zelfs debators waren die openlijk van mening veranderden en zodoende de verbinding met anderen durfden op te zoeken.

Essentieel is daarnaast dat marketeers duurzame business realiseren op basis van klantkeuze, stelt Henry Robben. Er worden namelijk nog te vaak mooie beloftes gedaan door marketeers die nooit waargemaakt worden, zo redeneert hij. Het onderscheiden van jezelf als merk en marketeer, doe je door relevant te zijn voor klanten. Die ‘Sweet Spot’ vindt je alleen door de grootmeester van het marketingschaakspel te zijn. Waarbij de marketeer leiderschap toont, zichzelf en zijn team continu laat werken aan nieuwe competenties en de ware startup en scale-up disruptors binnen markten weet te identificeren, of zelf weet te creëren.

Uit de vragen van de aanwezigen voor Rob Beltman blijkt na de marketingtroonrede ook wel dat marketeers druk ervaren door innovatieve technologie. Omdat Artificial Intelligence en robots de potentie lijken te hebben om marketeers overbodig te maken bijvoorbeeld. Of omdat startups niet zozeer gezien worden als innovatiebron, maar als bedreiging. Ondanks deze disrupieve tijden blijft de menselijke maat essentieel, aldus Rob Beltman. Marketeers moeten leren te groeien als mens, regelmatig de machinekamer in duiken en de verbinding zijn tussen afdelingen, klanten en leveranciers. Vaker moeten marketeers uit de doe-modus komen. Om van een afstand eens te kijken naar waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn, of dat dat toekomstbestendig is en om te kijken wat voor veranderingen er op hen af komen. Dát onderscheidt in de komende jaren een goede marketeer van de rest, om de kans op het winnen van het dynamische marketingschaakspel te vergroten.

Rob Beltman, de winnaar van de PIM Marketing Literatuurprijs 2017 met zijn boek ‘De marketingorganisatie van de toekomst’, sprak op dinsdag 25 september de MarketingTroonrede 2018 uit. De Stichting MarketingTroonrede heeft als doel om de marketingfunctie binnen alle typen organisaties voor te bereiden op haar relevantie in de toekomst door zichzelf continu te innoveren. Met PIM Marketing Literatuurprijs-winnaar Rob Beltman krijgt de MarketingTroonrede dit jaar een Troonredenaar die in zijn recente boek ook zelf pleit voor een integrale rol van marketing in organisaties.

 

Bekijk hier ook de foto's, een sfeerimpressie en natuurlijk de MarketingTroonrede 2018 


De MarketingTroonrede-2018 zelf

Foto's van het MarketingTroonrede event op 25 september 2018

Een sfeerimpressie in woord en beeld

- Een blog van Anne van den Heuvel over de MarketingTroonrede 2018

 

l

Schrijf je in voor de MTR nieuwsbrief!